Del dine oplevelser med os
I Frederikssund vil vi gerne se dine billeder fra kommunen
Kirken menes at være fra omkring år 1100. Allerede i oldtiden havde Horns Herred stor betydning på grund af sin placering tæt på Lejre og Roskilde. Kirkens størrelse vidner da også om, at Skibby har haft en vis regional betydning.
Korets træloft blev i 1300-tallet udskiftet med en hvælving, og ca. 100 år senere fik langhuset også hvælvinger i spidsbuestil, som de ses i kirken i dag.
Blandt mange gode grunde til at besøge Skibby Kirke er de smukke kalkmalerier, som pryder korets hvælving og apsis bag alteret. Det menes, at maleriet i apsis er fra omkring 1150-1175 og dermed fra kirkens oprindelse, hvilket gør det til nogle af Danmarks ældste kalkmalerier. Malerierne i korhvælvingerne er er fra 1300-tallet og dermed lidt yngre. Kalkmalerierne er en række bibelske fortællinger fra Det Ny Testamente. Og der er både drama, glæde, fødsel, død, skeletter og løftede pegefingre.
Man ved ikke, hvem der har bekostet de omfattende malerier, men i en ældre beskrivelse af Zeuthens arbejde, nævnes det, at den gotiske kalkmaleriudsmykning kan være bekostet af adelsslægten Manderup, som lod sig begrave i kirken. Niels Manderups sten, kan stadig ses i kirkens gulv. I øvrigt den ældste adelige sten med våbenskjold, vi har i Danmark. To uldsakse fylder godt op i våbenskjoldet, som over sig har et kors.
Efter afdækning af kalkmalerierne i korets hvælving fandt man i apsis endnu et maleri, som er fra kirkens oprindelse. Her ses derfor et imponerende maleri med en 2,25 cm. høj afbildning af Kristus omkranset af en regnbue og omgivet af Mattæus, Markus, Lukas og Johannes. I venstre hånd har Kristus en bibel, mens højre hånd løftes til velsignelse af menigheden. Ideen til dette storslåede maleri er tydeligvis hentet fra Johannes’ åbenbaring, hvor det bl.a. beskrives, hvordan Jesus sidder på en trone i himlen omgivet af en regnbue.
I og omkring hvælvingerne i koret er flere malerier med farverige ornamenter, symboler, figurer og bibelske skikkelser. Hvad Zeuthens grundige restaureringsarbejde i Skibby Kirke dog også afslørede var, at der faktisk befinder sig endnu flere kalkmalerier i kirken. Enkelte steder titter de frem, men hovedparten er fortsat gemt bag de hvide vægge til eftertidens muligheder for at gøre nye opdagelser i den gamle kirke.