Hop til sidens indhold

Vikingebopladsen

Vikingebopladsen
Kalvøvej 26
3600 Frederikssund
vikingespil.​dk/​index.​php/​vikingernes-verden/​bopladsen

Vikingebopladsen er placeret i den sydlige del af Kalvøen ved indgangen til hele vikingeområdet med friluftscenen og langhuset, Valhal.

Vikingebopladsen er et frilandsmuseum, hvortil der normalt ikke opkræves entre af de besøgende.  Til gengæld er der heller ikke ansat permanente omvisere eller kustoder. Hele anlægget stilles under publikums beskyttelse, og vi beder om, at man behandler bopladsen forsigtigt og nænsomt.

På vikingebopladsen er opført fem grubehuse - dvs. små halvt nedgravede huse, der har fungeret som værksteder og i visse tilfælde også som midlertidig bolig. 

Fælles for alle grubehusene er det forsænkede gulvniveau (gruben) og det, at taget har været båret af to kraftige stolper, der har været anbragt over for hinanden i kanten af gruben.

Når arkæologerne finder sporene efter grubehuse i dag, så er det som oftest kun den nedgravede grube og sporene efter to kraftige tagbærende stolper, der er tilbage. I heldige tilfælde kan man dog også finde spor, der viser, hvorledes væggene har været konstrueret - f.eks. af planker eller pileflet med lerklining. Det der er forsøgt at vise med de fem grubehuse, er de variationer, der findes i husenes grundplan, der kan være rund, oval eller firkantet. 

Hvor grubehusene repræsenterer værkstedshytter og midlertidige boliger, så er langhuset vikingernes permanente bolig. Langhusene kan være indrettet på forskellig vis, alt efter hvilket formål de skulle tjene. 

Det almindelige langhus på bopladser var ofte delt op i en staldende og en beboelsesende, hvorimod de finere langhuse eller 'hallerne' havde et meget stort midterrum 'hallen', som anvendtes til sammenkomster af forskellig art. Ofte var der ud over hallen, som lå midt i huset, et rum i hver gavlende. Disse rum kunne have forskellige funktioner.

Grundplanen til det langhus, som danner forlægget for langhuset på vikingebopladsen, blev afdækket ved en arkæologisk udgravning i 1995 på en mark lige syd for Gershøj Kirke i Hornsherred. Dette hus var ca. 25 m langt, men af praktiske hensyn er rekonstruktionen forkortet med nogle meter. Langhusene kunne enten have trævægge bygget i bulkonstruktion eller som lodrette planker, eller lerklinede vægge med risflet.

Tag et besøg ind på vikingebopladsen og oplev fortiden.

Events: Vikingebopladsen